Het is tegenwoordig een trend om zo milieuvriendelijk energie op te wekken. Voor velen is dat een goede zaak en kan zonne-energie niet ver genoeg opgehemeld worden. Maar heeft energie die door middel van de zon wordt opgewekt wel zoveel voordelen? En kleven er dan helemaal geen nadelen aan deze manier van opwekken? Tijd om de voor- en nadelen eens op een rijtje te zetten.

De voordelen van zonne-energie

Allereerst is het opwekken zelf van de zonne-energie gratis. De zon schijnt al miljarden jaren en zal dat nog wel een poos blijven doen. In die tijd gaat veel energie van de zon verloren. Het zonlicht bereikt de aarde, het grootste deel wordt weerkaatst en verdwijnt weer. Door het zonlicht op te vangen kan er energie worden opgewekt.
Een ander voordeel is dat in feite iedereen energie kan gaan opwekken. Bijna elk dak staat een groot deel van een zonnige dag in de volle zon, waardoor dat een prima plaats is om zonnepanelen te plaatsen om energie op te wekken.

De nadelen van zonne-energie

Helaas kleven er aan zonne-energie ook nadelen. Allereerst de meest voor de hand liggende: bij bewolkt weer en tijdens nachtelijke uren is de opbrengst vaak laag of zelfs helemaal nul. Een maatschappij kan dus nooit volledig draaien op zonne-energie: er zal altijd een soort back-up moeten zijn voor de momenten dat zonne-energie niets opwekt.

Een ander nadeel is dat fabricage van de zonnepanelen veel energie kost. Het opwekken van de energie zelf is dus goed voor het milieu omdat het geen vervuiling met zich mee brengt, maar het kost wel weer veel energie om de panelen te fabriceren. Dit kan gecompenseerd worden door de panelen zo lang mogelijk te blijven gebruiken.