Verlichting op zonne-energie is een apart soort verlichting. Waar je verlichting normaal gesproken aansluit op het lichtnet, is dat bij verlichting dat op zonne-energie werkt niet het geval. Dergelijke verlichting haalt de energie uit een eigen zonnepaneel, die zich vaak bovenop het desbetreffende lampje bevindt. Maar hoe werkt dat eigenlijk, een lampje op zonne-energie?

Het opwekken van de energie

De energie wordt opgewekt via zogenaamde cellen. Deze cellen vormen een zonnepaneel zoals je die ook op je woning kunt laten plaatsen. Het spreekt voor zich dat het bij de goedkopere lampen gaat om goedkope cellen met een geringe kwaliteit en dito levensduur.

Het opslaan van de energie

Een lampje moet juist ‘s nachts licht geven. Daardoor wordt een accu in het lampje overdag opgeladen en wordt de energie ‘s nachts gebruikt om het lampje licht te laten geven.

Het inschakelen van het lampje

lampen De meeste lampen op zonne-energie beschikken over een lichtsensor waarmee in de gaten wordt gehouden hoe donker het ergens is. Als het donker genoeg is, zal het lampje uit zichzelf aan springen en aan blijven tot het licht wordt of de kleine accu leeg is. Vooral gedurende donkere perioden en ‘s winters kunnen de lampjes moeite hebben met zichzelf geheel op te laden waardoor de lichtopbrengst ‘s nachts minimaal kan zijn.