Helaas zorgt bliksem behalve voor prachtige plaatjes en uitzichten soms ook voor minder leuke zaken. Zo kan blikseminslag zorgen voor kortsluiting. Maar wat te doen wanneer er sprake is van een kortsluiting die door de bliksem is ontstaan?

Bel een elektricien

Het beste is om direct na de blikseminslag een elektricien te bellen. Hij kan de schade komen inventariseren en nagaan welke werkzaamheden gepleegd moeten worden om de schade te herstellen en eventueel herhaling van de schade te voorkomen. We raden ten zeerste af om zelf aan de slag te gaan om de kortsluiting te verhelpen. Een elektricien zal snel in de gaten hebben of het netwerk veilig is en of de stroom weer ingeschakeld kan worden.

Problemen in de toekomst voorkomen

U kent wellicht wel mensen die bij naderende onweer de stekkers uit het stopcontact halen. Misschien doet u dat zelf wel. Het klinkt misschien ouderwets, maar toch is dat nog steeds de beste manier om problemen na een blikseminslag te voorkomen. Wanneer de stekkers uit het stopcontact zijn, kan de bliksem niet meer de apparaten bereiken en zullen de apparaten dus ook niet getroffen worden door de bliksem. Haal daarom de stekkers van de apparaten uit het stopcontact wanneer u de eerste knallen hoort of onweer is voorspeld. Woont u in een stad of dorp dan is er bijna altijd een gebouw voorzien van een bliksemafleider, hierdoor is de kans op inslag bij uw woning minimaal.

Verzekering

Vaak is het verstandig om na een blikseminslag waarbij schade is ontstaan contact op te nemen met uw verzekeraar. Veel mensen hebben een verzekering afgesloten die dergelijke schadegevallen dekt. Vaak heeft u wel te maken met een eigen risico of andere beperkende voorwaarden.

Call Now Button