Voor sommige apparaten is een perilex aansluiting noodzakelijk. Dit geldt niet alleen binnen het bedrijfsleven, maar ook in steeds meer woonhuizen. Zo is een perilex aansluiting bijvoorbeeld nodig om te kunnen koken op inductie. Heb jij nog nooit eerder gehoord van zo’n speciale aansluiting? Dan heb jij er ongetwijfeld nog geen een thuis. Maar dat kan binnen de kortste keren veranderen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jij overstapt van koken op gas naar elektrisch koken. Een perilex aansluiting is in dat geval onvermijdelijk. Dit is bijvoorbeeld ook het geval wanneer jij een sauna thuis krijgt of werkt met een centraal ventilatiesysteem. Maar hoe ziet een perilex aansluiting er eigenlijk uit?

De uiterlijke kenmerken van een perilex aansluiting

De stekkers van nagenoeg alle elektrische apparaten in jouw woning zijn voorzien van twee stalen pinnetjes. Hierdoor kan jij ze heel makkelijk in het stopcontact steken. Er zijn tegenwoordig echter ook apparaten die over een stekker met vier pennen beschikken. Deze kunnen natuurlijk niet in een standaard stopcontact. Hiervoor heb jij een speciale perilex aansluiting nodig. Zo’n stopcontact heeft namelijk vier openingen in plaats van twee. Hierdoor is het enkel mogelijk om een perilex stekker in zo’n aansluiting te steken.

Wat zit er achter een perilex stopcontact?

Het verschil tussen een standaard stopcontact en een perilex aansluiting is niet alleen aan de voorkant zichtbaar. Aan de achterkant zijn de verschillen namelijk alleen nog maar duidelijker. Zo tref je hier geen drie draden aan, zoals bij een geaard stopcontact het geval is, maar vijf. Er zijn namelijk zowel twee bruine als twee blauwe draden aanwezig. Waarom er twee van iedere soort aanwezig zijn? Omdat er op deze manier extra vermogen geleverd kan worden. In plaats van de standaard 230 volt levert een perilex aansluiting twee keer 230 volt. Hierdoor kunnen dus ook apparaten als een inductiekookplaat zonder problemen functioneren in huis.

Perilex aansluiting realiseren? Schakel een elektricien in!

Woon jij in een betrekkelijk oude woning? Of heb je voorheen altijd op gas gekookt? Dan is er ongetwijfeld geen perilex aansluiting aanwezig. Jij zult zo’n aansluiting dus eerst moeten realiseren voor je apparaten met zo’n stekker kunt gebruiken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? De beste manier om een perilex aansluiting te verkrijgen is middels een elektricien. Hij weet namelijk wat er allemaal benodigd is om de installatie naar behoren uit te voeren. Wij raden je absoluut af om het zelf te proberen. Een verkeerde installatie kan namelijk gevaarlijke situaties met zich meebrengen.

Call Now Button