U doet er alles aan om een brand binnen uw woning te voorkomen. Gelukkig hoeft u dit niet helemaal alleen te doen! Er zijn verschillende hulpmiddelen binnen uw woning te vinden, die hierbij helpen. U kunt uw veiligheid waarborgen met een hoofdzekering in de meterkast. Deze hoofdzekering stopt de stroomaanvoer, op het moment dat de kracht van de stroom te groot is. Dit kan het geval zijn bij een kortsluiting binnen of buiten uw woning. In de meterkast van uw woning zult u een tot drie van deze hoofdzekeringen vinden. Het precieze aantal hoofdzekeringen is onder meer afhankelijk van het aantal groepen binnen uw woning. In een grote woning komen doorgaans meer groepen voor, dan in een kleiner appartement. In een kleiner appartement zijn zodoende ook minder hoofdzekeringen nodig.

Verschillen tussen hoofdzekeringen in de meterkast

Niet alleen kan er een verschil bestaan in het aantal hoofdzekeringen binnen uw meterkast. Ook kunnen de hoofdzekeringen onderling van elkaar verschillen. Er zijn bijvoorbeeld hoofdzekeringen met een aansluitwaarde van 25 A, wat de standaard voor woningen is. Naast deze hoofdzekeringen kunt u ook hoofdzekeringen treffen met een aanzienlijk hogere aansluitwaarde. Denk aan een aansluitwaarde van 35 A, 50 A, 63 A of zelfs 80 A. Hoger dan 80 A is niet van toepassing binnen woningen. Voor bedrijfspanden ligt dit anders. Hier is een hoofdzekering met een aansluitwaarde van 80 A of hoger wel gebruikelijk.

Werking van de hoofdzekeringen en groepen

Via de hoofdzekeringen in de meterkast komt stroom uw woning binnen. Eenmaal langs de hoofdzekering, loopt de stroom naar de verschillende groepen binnen uw woning. Deze groepen zijn vaak gekoppeld aan ruimtes. Denk aan een groep voor de keuken, een groep voor de woonkamer, enzovoorts. Net als de hoofdzekeringen hebben ook deze groepen een eigen aansluitwaarde. De aansluitwaarde van zo’n groep is doorgaans lager, dan de aansluitwaarde van een hoofdzekering. Op het moment dat er een overbelasting optreedt zal de groep uit de stoppenkast springen, zonder de hoofdzekering hierbij te beïnvloeden.

Aansluitwaarde en uw stroomverbruik

Er bestaat een verband tussen de aansluitwaarde van een hoofdzekering en uw stroomverbruik. Naarmate u krachtigere elektrische apparaten in huis gebruikt, zal een hogere aansluitwaarde noodzakelijk zijn. Vergelijk het met het voorbeeld van fabriekspanden. Ook in een fabriekspand is een hoger vermogen noodzakelijk, om de verschillende apparaten te kunnen blijven gebruiken. Onze elektriciens voorzien u graag van advies, wanneer u nieuwe hoofdzekeringen laat plaatsen.

Call Now Button