De meeste slachtoffers van brand worden in hun slaap overvallen. Een simpele brandmelder kan levens redden, waardoor het van groot belang is dat er in elke woning voldoende brandmelders aanwezig zijn.

Waar hang ik de brandmelder op?

Voor een goede werking van de brandmelder is het essentieel dat de brandmelder op de juiste plaats wordt opgehangen.

Bij voorkeur wordt er op elke verdieping van de woning een brandmelder gehangen. Er kan bij de aanschaf van de brandmelders gekozen worden voor brandmelders die aan elkaar te koppelen zijn. Wanneer één van de melders brand of rook signaleert, zal hij een signaal sturen naar de overige melders en zal uit elke melder een sirene te horen zijn. Zo is de kans groter dat de bewoners het signaal horen.

De brandmelders kunnen het best aan het plafond in de gang worden gehangen. Eventueel kun je ook brandmelders in de keuken of bij de kachel hangen. Zorg daarbij wel dat de brandmelder ver genoeg verwijderd is van de brandhaard om te voorkomen dat het alarm in alledaagse situaties ook al afgaat. Een optie is om te kiezen voor een hittemelder. Deze reageert niet op rook en damp, maar op hitte. Daarom is een hittemelder geschikt voor gebruik in de keuken.

Houd de batterijen in de gaten

De meeste brandmelders gaan op batterijen, al zijn er ook exemplaren die op netstroom gaan en waarbij er dus geen verwisselbare batterijen aanwezig zijn. Indien de brandmelder op batterijen werkt, houd dan de status van de batterijen in de gaten. Meestal is er een herhaaldelijk afgegeven kort signaal te horen als de batterijen bijna leeg zijn. Het verdient echter de aanbeveling om eens in de zoveel tijd – en zeker na langdurige perioden van afwezigheid – de rookmelder te testen voor het geval het signaal gemist is.