Het is van groot belang dat apparaten geaard worden. Vroeger was dat niet zo en kon men geëlektrocuteerd worden wanneer de bedrading van een apparaat in contact kwam met de metalen behuizing. Tegenwoordig zijn daar allerlei beveiligingsmaatregelen voor ingebouwd.

Hoe worden problemen voorkomen?

In principe voorkomt de isolatie van de bedrading al dat een metalen behuizing onder stroom komt te staan, maar er kunnen gevallen zijn waarbij die isolatie beschadigd is of de bedrading los is geraakt.

Als tweede beveiliging is er nog de aardedraad. Wanneer een apparaat onder stroom komt te staan, wordt dit afgevoerd via de aardedraad. Het is daarom van groot belang dat er een aardedraad in elk apparaat met een metalen behuizing aanwezig is. Via deze weg wordt voorkomen dat de persoon die een apparaat aanraakt dat onder stroom staat, wordt geëlektrocuteerd. Dit is ook de reden dat producten met een kunststof behuizing niet geaard hoeven te worden. Kunststof geleidt immers geen stroom.

Ten derde is er nog de aardlekschakelaar. Wanneer de stroom via de aardedraad wordt afgevoerd, zorgt de aardlekschakelaar ervoor dat de stroom wordt afgezet. Hierdoor kunnen verdere problemen worden voorkomen.

Zorg voor een werkende aardlekschakelaar

Het is daarom van groot belang dat er een werkende aardlekschakelaar in de woning aanwezig is. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is de aanwezigheid van een aardlekschakelaar verplicht, maar in oudere woningen is die er dus niet altijd bij gebouwd. Wanneer in uw woning een dergelijke schakelaar niet aanwezig is, laat dan een elektricien langskomen om alsnog een aardlekschakelaar in te bouwen.

Wanneer er wel een aardlekschakelaar is, verdient het de aanbeveling om van tijd tot tijd de werking van de aardlekschakelaar te controleren. Er zit voor dit doel een testknop op de aardlekschakelaar. Wanneer u deze indrukt, zou de stroom in de woning moeten uitvallen. Door de aardlekschakelaar weer te activeren, herstelt u de stroomtoevoer en werkt alles weer naar behoren.

Call Now Button