lamp vervangen Als iemand uit de Middeleeuwen geteletransporteerd zou worden naar onze tijd, dan zou hij het een wonder vinden dat wij licht en donker tevoorschijn kunnen roepen door eenvoudigweg op een knopje te drukken. Maar wanneer je de stofzuiger aan zou zetten, dan zou hij nog sneller wegrennen dan je hond of kat. Hij zou denken, dit is gevaarlijk! En hij heeft natuurlijk gelijk. Elektriciteit is gevaarlijk en kan ernstige ongelukken veroorzaken. Er komen steeds nieuwe apparaten bij in je huishouding, en allemaal hebben ze hun eigen handleiding.

De werking van opladers

Voor onze mobiele telefoons, onze laptops en onze film- en fotocamera’s gebruiken we een adapter om de accu op te laden. Zo hebben we nog meer apparaten, elk met hun eigen oplader. Een oplader is een snoer waar de adapter als een soort blokje aan vast zit. In deze adapter wordt de spanning van de krachtstroom die uit het stopcontact komt (220/380 V) omgevormd tot de lagere spanning die de accu nodig heeft. Deze voltages zijn voor elk apparaat anders en ze variëren vanaf zo’n 2 Volt.

De gevaren van opladers

Verwissel je opladers niet. In het ernstigste geval kan dat kortsluiting veroorzaken waardoor je apparaten onherstelbaar beschadigen. Ook kan er brand ontstaan en kan je een schok krijgen.
De eenvoudigste manier om vergissingen te voorkomen is door je adapters te merken. Knip de naam van het apparaat uit de handleiding of uit de doos en plak dit met flink wat plakband op de adapter. Makkelijk en duidelijk!

Call Now Button