Helaas komen er nog steeds stroomstoringen voor in Nederland. De storingen hebben vaak een relatief klein gebied waarin de bewoners geraakt worden, maar voor die bewoners is de overlast er uiteraard niet minder om. Niet zelden gaat een apparaat kapot door een stroomstoring. Hoe kan dat precies en hoe kunt u dat voorkomen? We zochten het voor u uit.
Hoe kan een apparaat defect raken na een stroomstoring?
Wanneer de stroom na een stroomstoring weer hersteld wordt, is er heel kort een piekstroom op het net. Dat houdt in dat de stroom veel sterker is dan normaal. De meeste apparaten zijn beschermd tegen zogenaamde piekbelasting, maar dit is niet bij alle apparaten het geval en lang niet elke beschermer tegen piekbelasting zal elke piek goed kunnen opvangen. Het kan dus dat de te sterke stroom het apparaat in komt. De onderdelen in het apparaat zijn gemaakt voor de normale stroomsterkte bij 220 Volt en raken beschadigd door een piekstroom. Wanneer er een cruciaal onderdeel van het apparaat defect is geraakt, zal het apparaat stuk zijn en niet meer functioneren.
Wat doe ik er tegen?
Wanneer er een stroomstoring plaatsvindt en u toevallig thuis bent, kunt u de stekkers uit het stopcontact halen van de meest belangrijke apparaten. Zo voorkomt u dat er een piekstroom naar de apparaten loopt.
Een andere optie is om stekkerdozen te gebruiken die over een piekstroom beschermer beschikt, zodat alle apparaten in die stekkerdoos tegen de piekstroom worden beschermd.
De derde en laatst te bespreken optie is het plaatsen van een piekstroom beveiliging in de meterkast.
Houd er echter rekening mee dat u niet alle risico’s kunt indekken. Bij bijvoorbeeld een blikseminslag zal geen enkele piekstroom beveiliging helpen.