De wintermaanden zijn voor wat betreft de energierekening vaak de maanden waarin het meeste bespaard kan worden. We douchen in de winter vaak warmer dan in de zomer en de verwarming draait volle toeren om de temperatuur in huis op peil te houden. Maar wat kun je nu doen om toch in die wintermaanden nog wat energie te besparen?

Iets kouder hoeft geen ramp te zijn

Het is winter, dan is het nu eenmaal iets kouder. Het kan veel geld schelen als u de thermostaat in de winter gewoon een of twee graden kouder zet. Veel mensen hebben de thermostaat op 21 graden staan, terwijl 19 graden alsnog prima leefbaar kan zijn. Het is een kwestie van gewenning.

Schakel de thermostaat eerder uit

Wanneer u ’s morgens de woning verlaat om te gaan werken, blijven de radiatoren vaak nog enkele uren warm. Het verschilt per CV systeem hoe lang de radiatoren precies warm blijven, maar over het algemeen kan het geen kwaad om de thermostaat alvast terug te draaien wanneer u aan het ontbijt zit. Het koelt immers lang niet zo snel af.

Daarbij is het ook aan te raden om de thermostaat enkel actief te laten zijn wanneer er iemand thuis is. Vergeet dus niet de thermostaat uit te schakelen wanneer u weg bent. Een slimme thermostaat kan dit voor u uit handen nemen.

Verbeter de isolatie

Wanneer uw woning nog niet op en top is geïsoleerd, is het sterk aan te raden om hier alsnog voor te zorgen. De warmte die de woning verlaat moet opnieuw opgewekt worden, wat onnodig veel energie kost. Doordat de rentetarieven momenteel historisch laag zijn, is dit een goed moment om te investeren in de woning. Het verbeteren van de isolatie is een van de manieren om dat te bereiken.

Call Now Button