In een woning bevinden zich tegenwoordig tal van elektrische apparaten. Om deze apparaten allemaal van stroom te kunnen voorzien, beschikt iedere woning over een groepenkast. In deze installatie wordt de binnenkomende stroom verdeeld over de verschillende groepen apparaten. Ieder elektrisch apparaat is aangesloten op een groep, waardoor het stroom ontvangt vanuit de groepenkast. Om ervoor te zorgen dat u meerdere elektrische apparaten gelijktijdig kunt gebruiken, is een efficiënte indeling noodzakelijk. Maar hoe deelt u een groepenkast efficiënt in?

Logische indeling

Wanneer u zelf uw groepenkast gaat indelen, is het niet verstandig om de apparaten lukraak op een bepaalde groep aan te sluiten. Het is immers een stuk logischer om de elektrische apparaten in een bepaalde ruimte allemaal op dezelfde groep aan te sluiten. Gebruik bijvoorbeeld een groep voor de apparaten in de woonkamer en keuken en sluit de elektrische apparaten in de slaapkamers aan op een andere groep.

Zware apparaten

Omdat een enkele groep maar een bepaalde hoeveel stroom kan leveren, is het niet mogelijk om een te groot aantal apparaten aan te sluiten op dezelfde groep. Dit geldt met name voor zware apparaten. Bij zware apparaten kunt u denken aan een inductiekookplaat, wasmachine, vaatwasser of elektrische verwarming. Deze apparaten vragen veel meer stroom dan een lamp of een tosti ijzer, waardoor het verstandig is om de zware apparaten op een aparte groep aan te sluiten. Zo kunt u meerdere apparaten gelijktijdig gebruiken, zonder dat de stroom er telkens af gaat. Wel zo prettig!

Stroomvraag

Om te voorkomen dat de elektriciteit constant uitvalt wanneer u meerdere apparaten tegelijk gebruikt, is het dus verstandig om uw groepenkast zo efficiënt mogelijk in te delen. Wanneer u dit vaker gedaan heeft, zorgt dit waarschijnlijk niet voor problemen en weet u precies hoe u uw groepenkast zo efficiënt mogelijk in kunt delen. Heeft u geen ervaring met het efficiënt indelen van een groepenkast? Laat dit dan over aan een elektricien. Hij krijgt dagelijks te maken met groepenkasten en weet dan ook als geen ander hoe hij uw groepenkast efficiënt kan indelen.

Call Now Button