Mensen met kennis van elektriciteit weten ongetwijfeld wat het verschil is tussen een geaard en een niet-geaard stopcontact. Ben jij niet bekend in de wereld van elektra? Dan heb je hier vast en zeker een idee van. Toch is het wel makkelijk om te weten, zeker wanneer jij de wandcontactdozen in jouw woning gaat vervangen. Jij wilt immers alleen veilige stopcontacten. Om te voorkomen dat jij de verkeerde keuze maakt, vertellen wij jou in deze tekst de belangrijkste verschillen tussen een geaarde en een niet-geaarde wandcontactdoos.

Eén draadje meer plus stalen pennetjes

Een niet-geaard stopcontact is aangesloten op een bruine en een blauwe draad. De bruine voert de stroom aan, de blauwe af. Dit stopcontact is betrekkelijk makkelijk aan te sluiten, zeker wanneer de kabels er reeds liggen. Is er naast de blauwe en bruine draad ook nog een geelgroene draad aanwezig? Dan is er sprake van een geaard stopcontact. Deze geelgroene draad noemen we namelijk de aarde. Om te zien of er al dat niet sprake is van een geaard stopcontact, hoef jij de wandcontactdoos niet eerst helemaal van de wand te halen. Waarom niet? Omdat je aan de voorzijde ook kunt zien om wat voor een stopcontact het gaat. Een geaarde wandcontactdoos is aan de voorkant namelijk voorzien  van twee stalen pennetjes boven en onder. Bij een niet-geaard stopcontact is dit niet het geval.

Meer veiligheid

Slechts één draadje meer en twee stalen pennetjes, is dat nu echt het enige verschil? Qua zichtbare verschillen wel. Echter is er één heel belangrijk verschil tussen deze twee stopcontacten. Zo is een stopcontact met aarde namelijk vele malen veiliger. De aarde zorgt er namelijk voor dat een elektrisch apparaat niet onder stroom kan komen te staan. Dit ene extra draadje voert overtollige stroom namelijk af naar de aardbodem. Hierdoor hoe jij niet bang te zijn voor een stroomschok wanneer je een elektrisch apparaat aanraakt na kortsluiting.

Niet-geaarde stopcontacten vervangen door geaarde

Woon jij in een oud huis? Dan is de kans groot dat je niet overal geaarde stopcontacten hebt. Vaak is dit alleen het geval in ruimtes waar veel elektrische apparaten gebruikt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuken. Wil jij in jouw woon- of slaapkamer echter ook geaarde stopcontacten? Dan moet er een groengele aardedraad getrokken worden. Deze dien jij vervolgens aan te sluiten op het stopcontact. Ook moet er een speciale aarderail in de meterkast komen, zodat de elektriciteit afgevoerd kan worden naar de aarde. Een hels karwei zoals je kunt lezen. Wil jij hier geen werk mee hebben? Laat jouw stopcontacten dan gewoon aarden door een elektricien. In dat geval ben je namelijk verzekerd van veilige en werkende geaarde stopcontacten!

Call Now Button