Een Perilex aansluiting is de aansluiting waarmee een elektrische kookplaat wordt aangesloten. Omdat de kookplaat veel energie verbruikt, voldoet een standaard stekker niet zoals die aan de meeste apparaten zit. Er is daarom een aparte aansluiting nodig. Deze Perilex aansluiting moet uiteraard in de keuken aanwezig zijn: de Perilex stekker past niet in een regulier stopcontact.

Behalve gebruik in woningen worden Perilex stekkers ook gebruikt bij bedrijven, zoals in de horeca, in de gezondheidszorg en bij bakkerijen. Ook worden Perilex aansluitingen gebruikt voor mechanische ventilatie, al is deze ventilatie vrijwel in onbruik geraakt.

Let op bij het verhuizen

Wanneer u het kooktoestel van een oude woning meeneemt naar een niewue woning, moet er uiteraard een Perilex aansluiting in de nieuwe keuken te vinden zijn. Is deze er niet, dan moet deze nog worden aangelegd.

Complexe aansluitschema’s

Wanneer er nog geen Perilex aansluiting aanwezig is, raden we doorgaans aan om dit door een elektricien te laten aanleggen. Het geheel moet uiteraard veilig en op de juiste wijze worden aangesloten om kortsluiting en andere problemen te voorkomen. Doordat het aansluitschema nogal lastig is omdat er met diverse fases wordt gewerkt, is het aanleggen van een Perilex aansluiting veel ingewikkelder dan de aanleg van een reguliere wandcontactdoos.

Hoe ziet een Perilex aansluiting eruit?

Een Perilex stekker lijkt sterk op een reguliere stekker die voor 230 Volt geschikt is. Een opvallend verschil is dat een Perilex stekker twee poten extra heeft en dus totaal vier poten heeft die in het stopcontact gaan, terwijl een reguliere stekker er slechts twee heeft. Er zijn twee fasedraden en twee nuldraden, die gezamenlijk zorgen voor de stroomtoevoer naar de kookplaat of een ander apparaat waar een dergelijke aansluiting voor gebruikt wordt. Totaal wordt er dan tweemaal 230 Volt geleverd.

Call Now Button