De term krachtstroom hoor je vaak voorbijkomen als mensen het over elektriciteitsaansluitingen hebben. Het is een specifieke stroomaansluiting om elektrische apparaten van een grote hoeveelheid vermogen te voorzien. Met een krachtstroomaansluiting is namelijk een vermogen van 400 volt mogelijk. Een dergelijk groot vermogen aan stroom hebben alleen apparaten nodig die voor industriële werkzaamheden worden gebruikt. Denk aan een professionele zaagtafel of een grote compressor. We spreken alleen van krachtstroom als met de aansluiting een voltage van 400 wordt geleverd. Een veelvoorkomend misverstand is dat een 3-fasenaansluiting voor bijvoorbeeld een elektrisch fornuis ook onder de noemer krachtstroom valt.

Draaistroom ‘tussen de fasen’ aansluiten

Krachtstroom wordt ook wel draaistroom genoemd. Om het hogere voltage mogelijk te maken moet een elektricien een speciale aansluiting op het elektriciteitsnetwerk maken. In vaktermen spreekt men ook wel van een aansluiting ‘tussen de fasen’. De beveiliging die normaal op een netwerk wordt ingesteld om overbelasting te voorkomen worden hiermee buitenspel gezet. Uiteraard wordt het elektriciteitsnetwerk niet onbeveiligd gelaten en zal de elektricien een nieuwe beveiliging aanbrengen. De 400 volt die nodig is voor een krachtstroom is echter niet mogelijk met een normale stroomaansluiting. Dit geldt overigens ook voor de 3-fasenaansluiting die in de volksmond ook vaak als krachtstroom bekend staat.

Verschil 3-fasenaansluiting en krachtstroom

Wanneer in huis een apparaat wordt gebruikt met een stekker met drie contactpunten, dan noemt men dit vaak onterecht krachtstroom. De elektrische huishoudelijke apparaten gebruiken wel meer stroom, maar niet op het niveau van krachtstroom. Deze aansluiting wordt 3-fasenstroom genoemd naar de drie contactpunten van de stekker. Bij deze soort aansluiting krijgt het apparaat 3x 25 ampère aan stroom over de kabels binnen. Apparaten die wel krachtstroom vereisen hebben ook dezelfde stekker met drie contactpunten. De manier van aansluiten op het elektriciteitsnetwerk is een verschil tussen 3-fasenstroom en krachtstroom. Het grootste verschil is het hoge voltage.

Call Now Button