Zo af en toe hoor je verhalen van iemand dat er allerlei apparatuur is doorgebrand bij onweer. Maar is dat wel echt mogelijk? loopt uw elektronica gevaar bij onweer? We zochten het voor u uit.

Bij bliksem komt veel spanning vrij

Een bliksemschicht is eigenlijk niets anders dan een elektrische ontlading van opgebouwde spanning in de wolken.

Wanneer die spanning plots vrijkomt, is datgene waar de bliksem inslaat, vaak verbrand of in ieder geval kapot. Soms zie je dat aan een beschadigde boom ergens midden in een weiland; als deze is gespleten en er verbrand uitziet, dan is de kans groot dat er de bliksem in is geslagen. Gelukkig komt directe blikseminslag in een woning niet veel voor, zeker niet wanneer er voldoende hoge punten in de omgeving zijn. De kans is dan groot dat de bliksem daar in slaat in plaats van in uw woning.

Er kan echter ook sprake zijn van indirecte blikseminslag, dit komt veel vaker voor. Hiervan is sprake wanneer de bliksem in de buurt inslaat, bijvoorbeeld in de grond in de omgeving van uw woning. De spanning springt dan over in de kabels die in de grond aanwezig zijn en komt zo uw woning binnen. Doordat er zoveel spanning door de kabels gaat, komt de spanning in uw apparaten terecht. Die apparaten zijn daar niet tegen bestand en gaan dan ook defect.

De oplossing

De oplossing voor deze overspannig is het gebruik maken van overspanningsbeveiliging. Hierbij gebruikt u een speciale beveiliger die tussen het stopcontact en het apparaat geplaatst wordt. Bij een blikseminslag zal deze beveiliger de apparatuur beschermen. Sommige stekkerdozen beschikken over ingebouwde overspanningsbeveiliging. Deze beveiligers maken gebruik van een spanningsafhankelijke weerstand. Bij een blikseminslag komt er een hoge spanning vrij, veel hoger dan normaal, waardoor de weerstand de stroom de aarde in zal geleiden.

Call Now Button