U heeft het ongetwijfeld een keer mee gemaakt. U bent druk bezig met klussen of schoonmaken en plots valt de stroom er uit. Grote kans dat er een stop is gesprongen. Maar wat doet u dan?

Is er wel echt een stop gesprongen?

Allereerst is het zaak om te checken of er wel echt een stop gesprongen is. Er kan immers ook sprake zijn van een stroomstoring in de wijk of van een gesprongen aardlekschakelaar.

U kunt zien of er een stop is gesprongen, door te kijken of de stroom in andere vertrekken nog wel werkt. Wanneer dit niet het geval is en de hele woning dus zonder stroom is komen te zitten, is de kans groot dat er geen stop is gesprongen, maar het probleem groter is dan dat. Wanneer de stroom in één vertrek niet werkt en verder overal wel, is de kans groot dat het inderdaad gaat om een gesprongen stop.

De stop vervangen

Wanneer u automatische stoppen heeft, kunt u de stoppen eenvoudig weer inschakelen door de schakelaar om te zetten. Wanneer u nog ouderwetse draaistoppen heeft, zult u een nieuwe stop in de winkel moeten halen en de oude stop door deze nieuwe stop moeten vervangen. Daarna zou alles weer moeten werken zoals het hoort.

Een stop springt niet zomaar

Het is belangrijk om in de gaten te houden dat een stop niet zomaar springt. Wanneer u een gesprongen stop heeft, is er dus iets aan de hand. Vaak is er sprake van overbelasting. Probeer daarom te achterhalen wat precies voor die overbelasting zorgt.  Een overbelasting kan voor brand zorgen en de stop probeert dat te voorkomen. Schakel dus niet zomaar weer een stop in; daarmee maakt u in feite de beveiliging ongedaan met mogelijk levensgevaarlijke situaties tot gevolg.

Call Now Button