elektriciteit aanleggen De klassieke vraag. Is de stroom eraf? Bij het aanleggen van verlichting, het ophangen van een lamp of het indraaien van spotjes. Je wilt altijd zeker weten dat je geen schok krijgt. Sommige mensen nemen een iets groter risico en schakelen de stroom niet helemaal uit, maar alleen de schakelaar. Dat zou in principe genoeg moeten zijn, maar test wel even met een spanningstester (kun je krijgen bij de meeste bouwmarkten) of de stroom er echt af is en of je niet alsnog kans maakt op een opdoffer. Het beste is om de hele groep uit te schakelen. Wanneer je alleen de lichtschakelaar uit zet kan het voorkomen dat er nog steeds stroom op staat.

Hoe schakel je de hele groep uit? De groepenkast is onderdeel van de meterkast. In de meterkast zie je een paneel met een aantal schakelaars. Zet de schakelaar van de groep waarop de verlichting zit aangesloten om. Zorg wel dat je 100% zeker weet welke groep je moet hebben, en controleer voor de zekerheid of er misschien toch spanning op de fitting zit. Veiligheid gaat voor alles!

In ieder geval: wij hebben 4 tips voor je, als je wilt klussen aan verlichting in en rond de woning.

Tip 1 – Zorg voor goed materiaal: voorkom kortsluiting
Koop een goede spanningstester en werk alleen met materialen waar geen roest of beschadigingen op zitten. Een goede spanningstester is belangrijk om veilig te werken. Roest of beschadigingen kunnen zorgen voor kortsluiting.

Tip 2 – Vraag een elektricien als je twijfelt
Twijfel is bij dergelijke klussen niet goed. Je moet ervoor zorgen dat de twijfel die je voelt weggenomen wordt. Een vakman kan dat voor je doen en kan je teven adviseren over de stappen die je nog moet zetten om de boel echt netjes te krijgen. Neem geen onnodige risico’s en bel een vakman.

Tip 3 – Ga niet zelf lopen sleutelen met de groepenkast
Wanneer u de verlichting wilt aansluiten op een groep in de meterkast kunt u het beste een elektricien inschakelen. Bij foute installatie kan er namelijk brandgevaar ontstaan!

Tip 4 – Zorg voor goede kabelisolatie bij vocht
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat water niet bij de bekabeling kan komen. Anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan of kan er kortsluiting optreden. Zorg ervoor dat de kabelisolatie in goede conditie verkeerd.

Onze elektriciens helpen u graag bij het installeren van verlichting. Bel ons: 030 208 0167

Call Now Button