Heeft u te maken met een stroomstoring in huis? In veel gevallen kunt u een stroomstoring relatief eenvoudig zelf verhelpen. Informeer bijvoorbeeld allereerst eens bij uw buren, of er sprake is van een algehele stroomstoring in de wijk. Wanneer dit het geval is, zal de netbeheerder voor een oplossing moeten zorgen. Mocht u de enige met een stroomstoring in huis zijn, dan kunt u de gesprongen stop in de meterkast vervangen. Als deze stop meteen weer uit de meterkast springt, is er mogelijk sprake van een kortsluiting. In dit artikel vertellen we u hoe u de bron van zo’n kortsluiting kunt achterhalen.

Let wel, dit geldt alleen voor een kortsluiting die in een elektrisch apparaat in huis is ontstaan. Wanneer een kortsluiting tussen twee elektrakabels is ontstaan, is het vrijwel onmogelijk om de bron van de kortsluiting zelf te achterhalen. U doet er in zo’n geval verstandiger aan, de hulp van een elektricien in te schakelen.

Bron van een kortsluiting in huis vinden

Om te beginnen dient u alle elektrische apparaten die op de groep in de meterkast aangesloten zijn, uit het stopcontact te halen. Vervolgens vervangt u de gesprongen stop in de meterkast en schakelt u de apparaten een voor een opnieuw in. Op het moment dat de stop opnieuw uit de meterkast springt, heeft u de bron van de kortsluiting in huis gevonden. Het spreekt voor zich dat u het apparaat nu het beste kunt vervangen om nieuwe stroomstoringen te voorkomen. Vaak gaat het om een oud koffiezetapparaat of een oude waterkoker.

Een kortsluiting laten verhelpen

Helaas wordt een stroomstoring lang niet altijd veroorzaakt door een kortsluiting in een elektrisch apparaat. Een kortsluiting kan ook veroorzaakt worden door een kortsluiting tussen twee elektrakabels. In zo’n geval komt de binnenzijde van de ene kabel in contact met de binnenzijde van een andere elektrakabel. De grote hoeveelheid stroom die hier plotseling bij ontstaat zorgt ervoor dat de stop uit de meterkast springt. Nu zullen de kapotte elektrakabels vervangen moeten worden om een nieuwe stroomstoring na het vervangen van de gesprongen stop te voorkomen. Onze elektriciens helpen u hier graag bij!

Call Now Button