Wellicht herkent u het volgende scenario wel. U vindt het tijd voor een lekkere kop thee, besluit de waterkoker te vullen en aan te zetten en tijdens het wachten nog even een stukje te stofzuigen. Bij het inschakelen valt opeens de stroom uit. Balen, want dat betekent vaak dat de stop is doorgeslagen. Bij een te grote belasting of een onpraktische groepenindeling in de meterkast kunnen dergelijke problemen optreden.

Waarom slaat de stop door?

Maar wat zorgt er precies voor dat de stop doorslaat? In de stop zit een zekering die springt wanneer er teveel stroom door de draden gaat. Dat is een beveiliging die onmisbaar is aangezien een te grote hoeveelheid stroom de stroomkabels oververhit kan maken. Wanneer de kabels te heet worden kunnen ze smelten en kortsluiting veroorzaken of zelfs voor brand zorgen. Een doorslaande stop is dus niet iets wat genegeerd moet worden en de stop moet dus ook niet zomaar weer teruggezet worden.

Groepen uitbreiden op gebruik veranderen

In principe is elke overbelasting te voorkomen op twee verschillende manieren. Allereerst kunt u zorgen dat de belasting van een groep minder wordt door apparaten niet meer tegelijkertijd in te schakelen of door apparaten op een andere groep aan te sluiten. Aan de andere kant kunnen er meer groepen worden aangelegd zodat de belasting beter wordt verdeeld.

De beste tip is dan ook om een elektricien de groepindeling na te laten kijken en eventueel uit te breiden zodat de belasting per groep lager is en de stoppen niet meer uitvallen. Het probleem is daarmee eigenlijk al opgelost.

Tot die tijd kunt u ervoor kiezen om de grootverbruikers niet meer tegelijkertijd in te schakelen of bijvoorbeeld de stofzuiger uit het bovenstaande voorbeeld in een andere ruimte in het stopcontact te prikken. De kans is groot dat de stofzuiger dan een andere groep belast.

Call Now Button