In sommige woningen zijn nog ouderwetse stoppen te vinden. Men zegt dan wel dat de stoppen doorgeslagen zijn. In sommige woningen kan dit dus daadwerkelijk het geval zijn.

Stoppen vervangen

Stoppen zijn gemaakt om slechts eenmaal gebruikt te worden. Het vervangen van een stop is dus altijd noodzakelijk wanneer deze is doorgeslagen. Daarom is het verstandig om te zorgen dat je altijd een paar stoppen op voorraad hebt. Op die manier hoef je niet lang zonder stroom te zitten wanneer er een stop is doorgeslagen. Wel is het ten zeerste aan te raden om uit te zoeken waarom een stop is doorgeslagen. Een stop slaat immers niet zomaar door. Controleer daarom altijd welke stop is doorgeslagen en bij welke groep deze hoort. Controleer vervolgens de apparaten die op deze groep zijn aangesloten.

Stekkerproef

De gemakkelijkste manier om na te gaan welk apparaat het doorslaan van de stop heeft veroorzaakt, is de stekkerproef. Met de stekkerproef handelt u als volgt. Haal eerst alle apparaten met een stekker uit het stopcontact. Vervang vervolgens de stop.  Wanneer de stop er nu niet meteen uitslaat, betekent dit dat één van de zojuist losgekoppelde apparaten de boosdoener is. Welk apparaat dat precies is, kunt u achterhalen door de apparaten weer één voor één in te schakelen. Bij het apparaat waar de stop er weer uit springt zult u extra voorzichtig moeten zijn. Dit apparaat is namelijk het apparaat dat de stroomstoring heeft veroorzaakt. Vervang dit apparaat of laat het repareren. Gebruik het echter niet meer in dezelfde toestand.

Call Now Button