Computers zijn ware stofmagneten. Je kent allemaal wel de momenten waarop je een computer openmaakte en zag hoe verschrikkelijk veel stof er in verzameld was. Het zelfde geldt voor laptops en andere apparaten met een ventilator. Deze ventilator zuigt lucht aan om het apparaat te koelen, maar zuigt ondertussen vooral ook veel stof aan, zeker in de loop der tijd, en al helemaal als het apparaat in een stofrijke omgeving staat.
Ook bij bedrijven zien we dit veel. Een apparaat staat jaren op dezelfde plek in een of andere oude loods, en krijgt continu nieuwe stof over zich heen.

De gevaren van stof stopcontact

Op zichzelf klinkt het niet heel schadelijk: stof. Het ziet er soms wat vies uit en het is misschien niet heel gezond, maar zeker in schuren en bedrijfsruimtes moet dat niet veel uitmaken. Toch? Nee. Stof kan heel gevaarlijk zijn.
Elektriciteit maakt kabels warm. Je merkt dat vooral bij verlengsnoeren; als je die een tijdje gebruikt zullen ze vanzelf warm worden. Wanneer deze warmte niet goed weg kan, kan er brand ontstaan. Dit is het geval als kabels helemaal bedekt zijn met een laag stof. De warmte kan niet meer weg, en de vaak droge stof kan eenvoudig in brand vliegen.
Ook komt het vaak voor dat er hele muizenfamilies in besturingskasten en andere ruimten vertoeven. De muizen kunnen kabels doorknagen en zo kortsluiting veroorzaken.
Zorg er daarom voor dat elektrische installaties goed schoon worden gehouden. Je hoeft ze niet elke week te poetsen, maar houd er rekening mee dat er meer stof kan liggen dan je denkt. Check eens in de zoveel tijd eens hoe het met de hoeveelheid stof is gesteld, en maak het eventueel schoon. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een elektricien naar je stopcontacten te laten kijken om zo zeker te zijn van de veiligheid.

Call Now Button