Er kunnen verschillende redenen zijn, om het uitbreiden van de groepenkast in huis te overwegen. Mogelijk bent u van plan om uw woning uit te breiden met een extra ruimte, waar u gebruik wilt kunnen maken van stroom. In veel gevallen blijkt het niet mogelijk te zijn, om zo’n nieuwe ruimte op een bestaande groep in de groepenkast uit te breiden. Dit maakt dat het uitbreiden van de groepenkast noodzakelijk is. Het feit dat het niet mogelijk is om een nieuwe ruimte op een bestaande groep aan te sluiten, heeft te maken met de kans op een overbelasting van zo’n groep.

Werking van de groepenkast in huis

De groepenkast is de ontvanger van de stroom die door een energieleverancier aan uw woning geleverd wordt. In de groepenkast wordt de stroom doorgaans via een 1-faseaansluiting geaccepteerd en verdeeld over de verschillende groepen. Iedere groep krijgt hierbij evenveel stroom. Op het moment dat een van de groepen meer stroom vraagt dan de groepenkast kan leveren, zal deze groep overbelast raken. Dit betekent dat de stop uit de groepenkast springt en er een stroomstoring ontstaat. Het enkel vervangen van de stop heeft hierbij logischerwijs weinig effect.

Het uitbreiden van de groepenkast met een extra groep is vaak geen eenvoudige klus. U doet er zodoende verstandig aan, om dit aan onze elektriciens in Utrecht over te laten. De kans op een stroomstoring wordt op deze manier minimaal.

Uitbreiding van de groepenkast voor grootstroomverbruikers

Niet alleen bij een uitbreiding van uw woning biedt het uitbreiden van de groepenkast voordelen. Ook wanneer u een grootstroomverbruiker in huis wilt gaan gebruiken, kan dit een verstandige keuze zijn. Denk bij een grootstroomverbruiker bijvoorbeeld aan een elektrisch kooktoestel of een jacuzzi. Wanneer u dergelijke apparaten op een normale groep aan zou sluiten, zou dit al snel voor een overbelasting van die groep zorgen. Reden genoeg om hier een extra groep aan de meterkast voor toe te voegen.

Overigens is een extra groep toevoegen in zo’n geval niet voldoende. U zult ook voor een 3-faseaansluiting moeten zorgen. Het is enkel met een 3-faseaansluiting mogelijk om krachtstroom in huis te halen.

Call Now Button