Nieuwe bedrading aanleggen is regelmatig een keer nodig wanneer de leefsituatie in huis verandert. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je boven een hobbykamer wilt maken waar computers, televisies en andere elektrische apparaten komen te staan. Op zijn minst heb je in dit geval een aantal extra stopcontacten nodig op de kamer. Het kan echter ook zijn dat de huidige stroomvoorziening niet voldoende is om al deze apparaten van stroom te voorzien. In dat geval moet er in de groepenkast een nieuwe groep worden aangebracht. Vanuit deze groep moeten vervolgens elektriciteitsdraden door de woning lopen naar de nieuwe hobbykamer.

Nieuwe groep in groepenkast aanleggen

De groepenkast is waar de elektriciteit een woning binnenkomt en verder verdeeld wordt naar de verschillende kamers. Een groepenkast heeft gewoonlijk zes tot tien verschillende groepen. De reden dat de stroomvoorziening in groepen wordt verdeeld is omdat het noodzakelijk is dat apparaten gelijkmatig worden verdeeld. Normaal wordt al rekening gehouden met het feit dat sommige kamers in huis meer stroomvoorziening nodig hebben. Een keuken heeft bijvoorbeeld vaak twee aparte groepen omdat hier apparaten staan die veel stroom verbruiken. Wanneer je een hobbykamer op de bovenverdieping maakt of als er ergens anders in huis veel elektrische apparaten bijkomen dan is vaak het aanleggen van een extra groep noodzakelijk.

Elektriciteitsdraden naar aansluitpunten

Nadat de groep in de groepenkast is aangelegd moeten er ook elektriciteitsdraden worden gelegd naar de nieuwe aansluitpunten. Vanaf de groepenkast loopt de bedrading eerst naar een zogenaamde centraaldoos. Dit is een verdeelpunt van waaruit de elektriciteitsdraden naar de aansluitpunten in dat gedeelte van het huis worden aangelegd. Van hieruit laat je bedrading door de muren lopen naar stopcontacten of aansluitingen voor het licht die met een schakelaar aan- en uitgezet kunnen worden. Je kan deze bedrading zelf aanleggen wanneer je hier verstand van hebt. Om er echter zeker van te zijn dat alles goed is aangesloten kan je het beter aan een elektricien overlaten.

Call Now Button