Stel je voor: Je bent aan het stofzuigen, besluit dat het tijd is voor een lekkere kop thee, en op het moment dat je de waterkoker inschakelt valt de stroom uit. Heel vervelend. De kans is groot dat de stop is gesprongen en dat deze vervangen moet worden. Maar hoe gaat dat precies?

Automatische zekering?

Zekeringen bestaan in twee uitvoeringen. Er zijn automaten en er zijn de ouderwetse zekeringen. De ouderwetse zekering gaat maar één keer mee. Wanneer de stop springt, is de stop stuk en moet deze vervangen worden. Dat is niet zo’n ramp, stoppen zijn niet zo heel erg duur, maar zorg er dan wel voor dat u altijd enkele stoppen op voorraad hebt. Wanneer u met Kerst lekker met de hele familie wil gourmetten en de stop springt eruit, is het feest verpest wanneer blijkt dat er geen reserve stoppen meer voorhanden zijn.

Een andere optie is de aanwezigheid van automaten in de meterkast. Deze zekeringen springen vanzelf uit wanneer ze overbelast raken, en zijn daarna eenvoudig terug te schakelen zodat alles weer werkt. Controleer echter altijd waarom de stop is gesprongen, een stop springt immers niet zomaar. Het springen van de stop is een beveiligingsmaatregel tegen overbelasting; het is niet goed om deze maatregel te negeren door een stop continu weer in te schakelen.

Leg een zaklamp in de meterkast

Overigens raden we het sterk aan om een zaklamp (met volle batterijen!) in de meterkast te leggen. Wanneer de stroom ’s avonds uitvalt (de stroom valt altijd op de meest onhandige en vervelende momenten uit) kunt u met een zaklamp alsnog zien waar de stop vervangen moet worden. Tegenwoordig heeft elke smartphone wel een ingebouwde zaklamp, maar soms is een ouderwetse zaklamp wel zo prettig.

Call Now Button